Google Webmaster tools is een platform van Google waarbij je in kan zien welke zoekwoorden op welke pagina’s ranken. De software was wel hernoemd, nu is het ook wel bekend als Google Search Console. Wat is Google webmaster tools? Als jij een website hebt is het belangrijk dat de pagina’s geïndexeerd worden bij Google. Dit kan je bijvoorbeeld in Google webmaster doen en een goede tool hiervoor is de XML sitemap.
Het duurt een aantal weken voordat Google de web-pagina zal indexeren en het duurt ongeveer 6 maanden voordat je er echt profijt uithaalt. Hieronder zal ik een uitleg video plaatsen met daarin een voorbeeld hoe jij het zelf kan doen.

XML sitemap indexeren

Hoe controleer ik mijn Sitemaps?

Het is belangrijk om te controleren of de sitemaps (jouw webpagina) geïndexeerd is in Google, ik zal je uitleggen hoe je dat nu kunt controleren.
Ga naar Google en type in: Site:domeinnaam.nl/webpagina.
Als het goed is krijgt u alle pagina’s te zien die door Google al geïndexeerd zijn. Ik plaats hieronder een screenshot met een voorbeeld.

Jouw website sitemaps in Google

In de afbeelding hierboven ziet u dus dat voor de website xesus.nl de sitemap 7 daagse proefperiode al geïndexeerd is in Google. Dit is een goede tool om te controleren hoeveel competitie er is voor de zoekwoord waarvoor u wilt gaan ranken.
Wanneer u in de Google zoekbalk bent kunt u de zoekterm waarvoor u wilt ranken intypen, dan komen een aantal resultaten naar voren van alle webpagina’s die al geïndexeerd zijn voor dit zoekterm.

Zoektermen die al geïndexeerd zijn.

Van de screenshot kunt u dus aflezen dat er in totaal 29.600.00 webpagina’s ranken voor dit zoekterm. Dit is een heel hoog getal en u weet direct dat de competitie erg hoog is. Daarom is het beter om te zoeken naar een minder competitief zoekterm zodat je sneller resultaat zult zien.

Welke zoektermen ranken in Google webmaster tools?

De zoektermen die al ranken in Google webmaster tools kan je controleren in de rapportage. Als je naar de dashboard gaat dan krijg een overzicht te zien van de behaalde resultaten. Het enige wat u hoeft te doen is om op de rapportage te klikken en het in te zien. In deze rapportage zie je welke zoekwoorden al vertoont zijn en welke zoekwoorden klikken ontvangen hebben. Dit is de reden dat u de pagina naam aardig lang moet houden, op deze manier kan jouw pagina voor zoveel mogelijke zoektermen geïndexeerd worden. Wat bedoel ik hiermee?
Stel je voor je wilt ranken voor de zoekterm fiets kopen, zorg ervoor dat de pagina naam dan goedkope fiets kopen in Amsterdam. Jouw webpagina zou nu geïndexeerd kunnen worden voor de volgende zoektermen:Fiets kopen, fiets kopen Amsterdam, goedkope fiets kopen, goedkope fiets Amsterdam en nog andere mogelijkheden.
Dus om het even te recapituleren, zorg ervoor dat jouw pagina zo lang mogelijk houdt zodat jouw pagina zo veel mogelijk geïndexeerd kan worden.

Wat moet ik nog meer weten over Google Webmaster tools?

Het enige wat jij nu moet doen is een account aanmaken en het uitproberen! vergeet het niet te koppelen aan jouw website anders werkt het niet. Dit kan je doen door Google property in te stellen.
Probeer er mee te oefenen en als je er niet uitkomt kan je ons altijd benaderen via deze pagina, SEO contact.

Recommended Posts