Skip to content

Wat is SEO?

Definitie: Wat is seo?
Search Engine Optimization
is een methode waarbij websites geoptimaliseerd worden om beter vindbaar te zijn in de zoekmachines. 

Hierbij een algemeen antwoord op de vraag “wat is seo?”
Doordat Google de grootste zoekmachine in de wereld is wordt het vaak gedacht dat SEO alleen van toepassing is op Google. Maar in werkelijkheid is SEO van toepassing op Google, Duck Duck Go, Yahoo en zelfs Thor. 

Als u zoekmachine optimalisatie wilt toepassen voor uw website, dan is het ook belangrijk om te weten dat YouTube de tweede grootste zoekmachine is na Google. Daarom is het belangrijk om voor uw bedrijf video’s te laten maken want in de toekomst zal YouTube de populairste zoekmachine ter wereld worden.

Uitleg over wat is SEO en waarom is het belangrijk?

Antwoord op wat is SEO wordt uitgelegd aan de hand van SEO gegevens & statistieken.

Google:
– 3.5 miljard zoekopdrachten per dag
– 90.46% van de zoekopdrachten wereldwijd worden op Google uitgevoerd
– Gemiddeld aantal zoekopdrachten per persoon is 3 tot 4 per dag

Aan de hand van de gegevens hierboven kunt u concluderen dat als u online meer omzet wilt genereren, dat het links- of rechtsom via Google zal moeten gaan. Uiteindelijk heeft u dan 2 opties in totaal. U kunt organisch bovenaan in Google komen of u kunt betalen per klik, maar welke moet u kiezen?  

wat is seo? voorbeeld

Wat is SEA in vergelijking met wat is SEO?

Search Engine Advertisement (SEA) of Search Engine Optimisation (SEO)

Zoals eerder aangegeven in dit artikel, is het doel van SEO om een website op een organische manier bovenaan in Google te brengen. Maar wat is SEA? SEA is het betalen om online verkeer naar uw website te genereren.

SEA is niet alleen van toepassing op Google, het is ook van toepassing op Facebook, Linkedin, Yahoo, Email, Youtube, Instagram en ga zo maar door. Het houdt in dat u een bepaald bedrag per klik of per mille betaalt om verkeer naar uw website te leiden. Hieronder plaats ik een lijst met de verschillende soorten SEA.

Google: Cost Per Click (CPC)
Facebook: Cost Per Mille (CPM)
YouTube: Cost Per View (CPV)

Daarnaast zijn er ook alternatieve manieren van SEA zoals sponsoren. Bijvoorbeeld u sponsort een instagram bericht van een social media icoon voor een bepaald bedrag. Deze bedragen zullen vaak erg verschillen in relatie met de prijzen van Google en Youtube.

Wat is seo? en dit is geen SEA

Wat is SEA bidding strategie?

Google advertentiekosten lopen vaak hoog op door de bidding strategie.

De reden waarom de advertentiekosten bij Google vaak kunnen oplopen naar €10 tot €15 per klik, is omdat ze een bidding strategie hanteren. 

Wat houdt een bidding strategie in?
Stel u voor dat u voor het zoekwoord “fiets kopen” op de eerste positie wilt “ranken”, dan geeft Google aan dat u ongeveer +/- €10 per klik ervoor zult betalen. Maar als uw concurrent aangeeft dat zij €11 voor hetzelfde zoekwoord willen betalen, dan is de CPC nu met €1 verhoogd. Dit is een voorbeeld van een bidding strategie dat Google gebruikt om de kosten per klik te bepalen.

U kunt hieruit begrijpen dat de populairder een zoekwoord is de hoger de CPC zal zijn. Bij sommige branches zoals de woningbranche kunnen de CPC wel oplopen tot €40+.

Kan ik zelf aan SEO doen?

Het antwoord hierop is Ja en Nee

Wij adviseren u dat u de “on-page” seo van uw website zelf kunt doen maar de “off-page” seo moet u mee oppassen. De reden hiervoor is dat als u slechte off-page seo voor uw website doet of laat doen, dan kan het ervoor zorgen dat uw website van Google verwijderd wordt en dan krijgt u uw website ook niet meer in de rankings.

Wat is White Hat SEO vs Black Hat SEO?

Wij doen alleen aan White Hat SEO technieken

Het is belangrijk dat de SEO specialist White Hat Seo technieken gebruikt, zodat uw website niet als “Spam” gecategoriseerd wordt en verwijderd wordt door Google.
XESUS maakt alleen gebruik van White Hat SEO technieken omdat wij ervaren SEO experts in dienst hebben. Als u geen ervaring heeft op het gebied van SEO neem dan eerst contact met ons op voordat u zelf SEO technieken gaat toepassen.

Maar wat is en zijn dan de slechte SEO technieken?

Dit zijn goede SEO technieken

Dit kan het best uitgelegd worden aan de hand van een voorbeeld. Stelt u zich voor dat u meer SEO teksten met het zoekwoord “fietsen kopen” op uw website wilt. Dan is het belangrijk dat een professionele SEO tekstschrijver voor u de teksten gaat schrijven, dit is een voorbeeld van een White Hat SEO techniek. Maar een Black Hat SEO techniek zal het zoekwoord “fietsen kopen” tientallen keren onder elkaar op de pagina plaatsen. Vaak maken ze de tekstkleuren hetzelfde als de achtergrondkleuren zodat het de bezoeker niet opvalt.
Maar Google kan zulke SEO technieken onderscheiden wanneer het de website “crawled”, dus zorg ervoor dat u een professionele SEO expert inhuurt voordat u schade aanricht aan de online vindbaarheid van uw website.

SEO Advies gesprek?

Bent u voldoende geïnformeerd over wat SEO precies is, maar wil u advies over uw eigen website? Dat is mogelijk door middel van onze SEO QuickScan.

Klik op de link hierboven om uw SEO Advies gesprek in te plannen met één van onze SEO experts.